Kategóriák

Tudástár

Népszerű eladások

Kövess minket Facebook-on
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
psm_logo.png

ujarkereso-partner-logo.png

Használja ki otthon a fúrt kút vizét!

Az emelkedővízdíjak miatt egyre kifizetődőbb a a kutak vizének a kihasználtsága a kertben öntözésre, vagy a lakásban fürdésre és vízfogyasztásra. A fúrt kút vízminőségét az is befolyásolja milyen mélyre fúrunk le és milyen minőségű vizet találunk. A felszínhez közel nem biztos hogy fogyasztható minőségű vizet találunk, mert minél mélyebbről jön a kútvizünk annál nagyobb a lehetősége hogy tiszta és kellemes ízű vizet találunk.

Van rá lehetőség a mélyebb rétegek vizét kisebb tisztítással kellemesebbé tehetjük és fogyaszthatóbbá mint a csapvizünk minősége, de fontos a laboratóriumi bevizsgálás.
A fúrt kút vizének a bevizsgálási eredménye határozza meg a víz felhasználási lehetőségét, mert amennyiben magas a fertőzöttsége, a kémiai és bakteriológiai vizsgálat nagyon magas értékeket mutat, akkor csak locsolásra alkalmas. A kútvíz tartalmazhat, Nitritet, Arzént, Ammóniát, Vasat, Mangánt, vírusokat, illetve baktériumokat, egyéb fertőző kémiai szennyeződéseket.
Amennyiben ezek az értékek az ÁNTSZ által megengedett szabvány értékek felett vannak akkor tisztítás nélkül komoly veszélyeket hordoznak magukban ránk nézve.

A vizsgálat során kitűnik mely vegyületek a kiemelkedő magasak és melyek vannak határértéken belül, és így kell a víztisztítását meghatároznunk. Minden egyes ilyen vegyület eltávolításának meg van a saját tisztítási technológiája, de mégis hatással vannak egymásra, ezért ügyelni kell arra ne semlegesítsék egymás eljárását a tisztítás folyamán.

A megismert vegyület értékek tudatában nekiláthatunk a szűrésfolyamatának a beállításához.


1,- Fertőtlenítés

A vízben lévő vírusok és baktériumok elsődleges eltávolítása a fúrt kút vízéből, mert az egészségre ártalmas hatásukat nem lehet mellőzni, ezektől az anyagoktól a vizünket mentesíteni szükséges.
Amennyiben emberi fogyasztásara is alkalmassá szeretnénk tenni a kútvizünket akkor a fertőtlenítéssel kell kezdenünk.2,- Vízlágyítás

A magas Kalcium és Magnézium tartalom esetén a kútvizünk kemény és vízköves lesz ami azzal jár, hogy a locsolások alkalmával mindent elszínez amihez hozzáér. A lakásban a vízkő mindenre rárakodik így a vízmelegítő, mosógép, mosogatógép több energiát fogyaszt és hamarabb tönkre megy. A vízlágyítással így energiát takarítunk meg, és a lágy vízzel könnyebb a mosás és hatékonyabb a mosószer tisztító ereje is. A lágy víznél a tisztálkodáshoz használt szappan, tusfürdő, sampon nem csapódik ki és nem csomósodik.
Különösen fontos figyelnünk a magas Vas és Mangántartalom károsíthatja a vízlágyító gyantát, és nem lesz hatásos a vízlágyítás megfelelő mértékben. Ilyen esetben először a Vasat és a Mangánt kell eltávolítani a kútvízből majd utána lágyítani a vizet, vagy arra alkalmas gyantát kell alkalmazni mely képes egyben kiszűrni a káros elemeket a kútvízből.


3,- Vastalanítás

A magas vastartalom a kútvízben könnyen felismerhető mert amihez hozzáér azt rozsdaszínűvé változtatja és lehetetlenek tűnik eltüntetni vagy letakarítani. Ez a jelenség okozza a legnagyobb gondot azoknak akik fúrt kút vízzel locsolnak a kertjükben. Esztétikailag nagyon kellemetlen hatást vált ki a burkolt udvaron vagy a házlábazatán a rozsdaszínű foltok.


4,- Nitrit és Nitrátkiszűrése

A Nitrit és Nitrát jelenlétét sajnos nehezen lehet észlelni a kútvízben, mert semmi jel nem mutat arra hogy jelen vannak a vizünkben. A magas nitrit és nitráttartalom a gyerekere kimondottan veszélyt jelentenek, a felnőttekre nem annyira ártalmas, de huzamosabb fogyasztás esetén rájuk is veszélyt jelentenek. A laborvizsgálati eredménye mutatja milyen százalékban van jelen Nitrát és Nitrittartalom, és a víztisztítását úgy kell beállítani, hogy a határértékeken belül legyen vagy amennyiben lehetséges teljesen kiszűrni a kútvízből.


5,- Arzén kiszűrése

Az arzén a vizeinkben nem jellemző de vannak egyesterületek ahol bizony nagy mennyiségű arzén található a vizekben, még a hatóságilag tisztított vízben is jelen van az arzén.
Arzén a legmérgezőbb vegyületközé tartozik, mérgező hatása gyermekre, felnőtte egyaránt veszélyes, eltávolításáról feltétlenül gondoskodni kell. A kiváló arzénmentesítő tökéletesen megtisztítja a kútvizet, a szűrős után akár fogyasztásra is felhasználható a kútvíz.

Ahol a lakossági csapvízben magas az arzéntartalom, érdemes egy ozmózis membránnal ellátott víztisztító berendezést alkalmazni a víztisztítására.