Kategóriák

Tudástár

Népszerű eladások

Kövess minket Facebook-on
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
psm_logo.png

ujarkereso-partner-logo.png

A vízkezelés.Ez a cikk átfogó tájékoztatást nyújt a vízkezelésről párpontban érintve a Magyarországi és a környező Országok vízkezelési eljárásait, és a vízkezelés jövőjét.

  • Klórkezelés
  • Fertőtlenítést
  • Altívszén
  • Mikroszűrés
  • Ózonos tisztítás
  • Anion és kationcsere
  • Ultraviola fényes
  • Desztillációs
  • Fordított ozmózis.

Kezdjük a vízzel amelyet  mikor és hol fogyasszuk.


A világ számos területen szembesülhetünk az ivóvíz kritikus hiánya, és kétes minősége mely nem minden esetben felel meg az emberi fogyasztásnak. Természetesen a legtöbb helyen a lakosság már hozzászokott az általuk fogyasztott víz minőségéhez és nem reagálnak a fertőzésekre mint az idelátogató turisták.
A hozzáférhető vizek az adott Ország lehetőségeihez képest fertőtlenítve, tisztítva vannak de nem mindig a leghatékonyabb technológiával.
A fejlődő Országokban a megalapozott hulladékkezelő vagy vízkezelés infrastruktúrák nélkül álló fejlődő népességközpontok gyakran a víz által terjesztett betegség és járványokban szenvednek. Ezeken a vidékeken a nyílt szennyvíz gyakran szennyezi az ivásra, mosásra, főzésre és tisztálkodásra felhasznált patakok, folyók vizeit. Mind emellett a nem ellenőrzött iparászenyvíz is ezekben a vizekben folyik, nem ártalmatlanított kémiai és nukleáris hulladékok kezelés mentesen áramlanak a folyókba.
A jó hír az hogy ezeknek az Országoknak egyes fejeltebb vízkezelési technológiával rendelkező Tagállamok próbálnak a segítségükre sietni nehogy nagyobb mennyiséget öltsenek a fertőzések mint pl ( hasmenés, kolera, tífusz, más betegségek).


1,-Fertőtlenítési technológia

A fertőtlenítési technológia a vízellátásban jelen lévő biológiai szennyeződéseket fertőzéseket megöli vagy kiszűri. A vízkezelés technológiában alkalmazott eljárások klórozás, mikroszűrés, az ózontisztítás, és az ultraibolya fénnyel való eljárás

2.-A klórozási eljárás.

A klórozás egy olyan eljárás mikor klórral és annak vegyületeivel próbálják a fogyasztásra szánt vizet megtisztítani fertőtleníteni, mert ezek a vegyületek képesek a szerves szennyező anyagokat elégetni a vízben. A klór kedvező hatékonysággal pusztítja a biológiai kórokozókat mint pl: coliform baktériumokat legionellákat (Gram negatív baktériumok) cisztákat. A klór kezeli az íz és szag, vízszín problémákat megszünteti a homályosságot és átláthatóvá teszi a vizet.

3,-Aktív-szén szűrés

Az aktív-szén szűrést végeztethetik aktív-szén granulálttal vagy aktív-szén blokkal.
A granulált aktív szén a vízkezelés technológiában megalapozott a szennyeződés széles skálájában csökkenti a víz esztétikai hatását, és szag hatását mint az illékony szerves vegyületek pl:(benzol, triklór-etilén, „halogénezett-szénhidrogén”. A molekuláris részecskék miatt az aktívszén képes felvenni az összegyűjteni számos szerves molekulát. Az aktív szénszűrők jellemzői, hogy olcsók hatékonyak és kevés ráfordítással nagy mennyiségű nyers vizet lehet megtisztítani. A különlegesen tervezett szilárd blokk és a kikísérletezett aktívszénszűrők is a víztisztítás rendelkezésére állnak, hogy minél hatékonyabban csökkentsék a nehézfémek pl( ólom, higany), és a 0,2-mikronnál kisebb pórusméretű szilárd testek, biológiai szennyeződések jelenlétét a vízben.

4,- mikroszűrés

 A mikroszűrés 0,2 mikronnál kisebb pórusméretű szűrőközeget használ, hogy fizikailag megakadályozza a biológiai szennyeződés áthaladását. A mikroszűréshez általában kerámia és szilárd blokk-szenet alkalmaznak. A kerámia szűrők előnye, hogy gyakran tisztítják és újra felhasználják többször, mielőtt elvesztik hatékonyságukat.
A szénblokkokat általában minden használat után el kell dobni. Ez a média azonban további kezelést nyújt számos más egészség- és esztétikai szennyeződéshez . A mikroszűrés hatékony a teljes biológiai szennyezőanyagok, köztük a kemény héjú ciszták, például a Cryptosporidium (élősködők) kezelésére . 
A molekuláris smink miatt az aktív szén jól adszorbálódhat, vagyis számos szerves molekulát képes felvenni vagy összegyűjteni a felületén. A szemcsés aktív szénszűrők jellemzően olcsóak, és a karbantartás évente hat-tizenkét patront cserél, a nyers víz és a szűrőközeg minőségétől függően. 
Különlegesen tervezett szilárd blokk és előkíséretezett aktívszén szűrők is rendelkezésre állnak, amelyek hatékonyan csökkentik a nehézfémeket, például az ólmot és a higanyt. A 0,2 mikronnál kisebb pórusméretű szilárdtest-szűrők gyakran hatásosak a biológiai szennyeződések ellen is.  

5,-Anion és kationcsere

Az anioncserélő (negatívionok) és a kationcserélő( pozitív ionok) eljárás során a kémiai ioncserélő eljárást alkalmazzuk anionok és kationok cseréjére egy "gyanta" ágyon a szennyező anyag kationait és anionjait, amelyeket ki kell venni a vízből. Például a kationcserében keménységért felelős ásvány, például kalcium kationt cserélnek két kationos nátriumra, hatékonyan eltávolítják és lágyítják a vizet. 
Az anioncserélő tipikusan klorid vagy hidroxid-anionokat használ, és felhasználható higany, nitrátok, arzén és különböző anyagok kezelésére. A kationcserélő tipikusan nátrium- vagy kálium-kloridot használ, és ólom és rádium bizonyos formáit is képes kezelni. Ugyancsak gyakran használják a vízlágyítására.  

6,-Ózon tisztítás

Az ózonkezelés ugyanúgy oxidálja a szerves szennyeződéseket, mint a klór. Az ózongenerátor átalakítja a levegőben lévő oxigént O3-ra vagy ózonra. A klórozáshoz hasonlóan, a megfelelő koncentráció és az érintkezési idő elengedhetetlen a fertőtlenítéshez. Az ózon általában megköveteli egy retenciós tartály használatát ennek megvalósításához, és felhasználható részleges kezelésre. Az ózon hatásos kórokozók, például coliform baktériumok és legionella kezelésére, de nem hatékony a kemény héjú ciszták ellen, mint a Cryptosporidium (egysejtű) vagy a Giardia lamblia (parazita mikroorganizmus).
 
7,-Ultraibolya fény (UV)

Az ultraibolya fény az idő kezdete óta kezeli a vizet természetes napfényben. A modern ultraibolya kezelőegységek egy UV karmantyúval vagy plexiüveg házzal vannak felszerelve, amelyek körül a víz nem folyik. Az UV fény elpusztítja a kórokozók genetikai anyagát, mint például a coliform baktériumokat és a legionellákat , ami hatékonyan semlegesíti őket, megakadályozva azok a szaporodását. Az UV nem hatásos olyan kemény héjú ciszták kezelésére, mint a Cryptosporidium és a Giardia lamblia.

8,-Lepárlás, desztilláció

A desztilláció kiváló minőségű, kezelt vizet eredményez, ha a nyers vizet felmelegíti, amíg gőzzé nem válik. A gőz áthalad egy kondenzációs tekercsen, ahol lehűtik és kondenzálják vissza folyadék formájában egy külön szakaszban. Tipikusan a szennyező anyagok jelenléte, amikor a víz gőzzé alakul át, a kazánszakaszban maradnak, míg a második szakaszban lévő kondenzvíz lényegében mentes szennyezőanyagoktól. A desztillálóegység karbantartása általában magában foglalja a beépített szennyeződések tisztítását a tartály oldaláról. A desztilláció tipikusan nagy fokú hatékonyságot eredményez az egészségszennyező anyagok széles skálája ellen.
A desztilláció általában nem hatásos szennyezőanyagok, például benzol és radon kezelésére, amelyek káros gőzöket adnak, amelyek a gőzzel átjuthatnak a rendszeren. Ezért alkalmaznak szénszűrő filtert ami megköti a szennyeződéseket és nem engedi a lecsapódó vízben és a tartályba csak tiszta víz csepeg.

9,-Fordított ozmózis

A fordított ozmózis (RO) egy közös kezelési technológia, amely kiváló minőségű vizet hoz létre. A folyamat úgy működik, hogy nagynyomású vizet kényszerít a féligáteresztő membránra, ahol a vízmolekulák átjutnak de a szennyeződések fennakadnak majd öblítéssel a lefolyóba távoznak. A készülék tökéletes vízkezelét végez de csak akkor ha a membrán folyamatosan tisztíttatva van.A jellemző szennyezőelnyelési arányok 85% és 95% között mozognak, és egy gallon magasan kezelt víz általában 2-4 gallon nyers vízből állítható elő, a kezelt víz minőségétől függően. A karbantartás az RO membránt cseréje történik 12-36-havonta, és a szénszűrő patronok 12-havonta cserélni szükséges. Az RO hatásos az egészségügyi és esztétikai szennyezők széles skálájának csökkentésére alkalmazzák. A RO egy aktívszén utószűrőt is tartalmaz, amely az illékony szerves vegyületek, gázok kezelést biztosítja amelyeket a membrán nem kezel.
 
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vízkezelési technológiák rövid leírása csak arra szolgál, hogy áttekintést nyújtson arról, hogy az egyes technológiák miként alkalmazhatók a vízszennyezés problémájának megoldásában.