Tudástár

Népszerű eladások

Kövess minket Facebook-on
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
psm_logo.png

ujarkereso-partner-logo.png

A víz lágyítása.

 

A víz lágyítása. Magyarországon egyik leggyakoribb vízminőségi probléma a kemény víz. Mi okozza ezt és mit tehetünk ellene? Nagyobb gondot kell fordítani a víz lágyítására.
A föld vizeinek több mint 60 százaléka a felszín alatti víz, talajon és kőzeteken halad át ,beleértve a kalciumot és a magnéziumot is. Ez a két ásványi anyag adja a keménységet a víznek. A víz keménysége a szemcsék mennyiségétől függ, eldugulnak a csövek ezáltal csökken a vízáramlás, a szemcsék lerakodnak a háztartási készülékeinkben kávéfőzőben, vízforralóban mosógépben stb. Fontos a víz lágyítása.
Fürdéskor bőrünket kiszárítja hajunk fakó fénytelen lesz, megnövekednek vízfűtési költségeink.

 

                                                       A víz lágyítása.
                                                                          A víz lágyítása 

A vízben lévő magnézium és kalcium csökkenti a habzást ,a mosószer tisztító erejét,ezáltal a ruhák kevésbé lesznek tiszták és mosószermaradványok maradnak rajtuk.

A víz lágyítása.

Azokon a területeken ahol nagyon kemény a víz helyi vízlágyítást alkalmaznak, de ez még továbbra sem elegendő. A fogyasztók a számára a legmegfelelőbb megoldás az ioncsere vízlágyítás az otthonukban. A központi a víz lágyítása költsége magas mert azokat a vízmennyiségeket is lágyítja amit nem csak a fogyasztásra ,hanem más egyéb célra mint öntözés, tűzoltás , kocsimosásra is használnak.
Víz lágyítás.
Számos különböző lágyítószer létezik, mindegyiknek saját előnyei vannak.
Az otthonokban
leggyakrabban alkalmazott módszer a kationcserék, amelynek alapelvei egyszerűek. Az ion egy elektromosan töltött atom vagy atomcsoport.
A kation pozitív töltésű ion. A víz lágyul, ha a keménységi ionokat (magnézium és kalcium) nátriumionokra cserélik. Ez a csere a gyantaágyban történik a lágyulási ciklus alatt.

 

                                                               A víz lágyítása.
                                                                            A víz lágyítása.
A víz lágyítása.

Sóoldat tartály - Ez a tartály megtartja az oldott só oldatot, amely szükséges a gyanta regenerálására. A regeneráció az ioncserélő művelet visszafordítására utal. A magnézium- és kalciumionok a gyanta gyöngyökből kikerülnek, és pozitív töltésű nátriumionokkal helyettesítik. A regeneráció akkor következik be, amikor a gyanta gyöngyöket erős sós vízzel mossuk ez a víz lágyítása. A só hatására a kalcium- és magnéziumionok felszabadulnak, és a szennyvizet azután visszavezetik a mosás után. A gyöngyök készen állnak arra, hogy ismét keménységi ionokat vonzzanak a vízből.

 

                                                              A víz lágyítása.


                                                                        A víz lágyítása.

Sok beépített vízlágyító teljesen automatikus.Egy automatikus egység elindul egy előre beállított óra szerint. Például minden harmadik nap reggel 7-kor bekapcsol. Más rendszerek olyan elektronikus érzékelőt használhatnak, amely a rendszert a vízfelhasználás a víz lágyítása mennyisége alapján indítja el.
                              A víz lágyítása.