UV Lámpa

UV Lámpa

  admin

 (2)    0

  Egészséges életmódEgészségVíztisztítókról amit tudni kell  

UV Lámpa

Miért növekszik a népszerűsége

 

Akár egy többlépcsős vízkezelési program kiegészítéseként, akár önmagában használják, az UV-fény hatékony technológiaként kezd erősödni a világon. Amint azt sokan tudják, Európában már évek óta széles körben használják. A következő cikk leírja, hogy mi teszi az UV-t olyan vonzó vízkezelési lehetőséggé.

 

A minőségi közszolgáltatásokat igénylő növekvő népesség miatt sok ország – beleértve a kevésbé fejletteket is – keresi a jobb módszereket a tiszta ivóvíz biztosítására. Számos különböző tisztítási módszer közül lehet választani, beleértve a szűrést, a kémiai kezelést, a desztillációt és az ultraibolya (UV) besugárzást. Ezen módszerek némelyikét általában egymással együtt alkalmazzák bizonyos egészségügyi szabványoknak, például a USEPA és az Egyesült Államok közegészségügyi irányelveinek megfelelő tisztított víz előállítására. Együtt alkalmazva ezek a módszerek eltávolítják a szilárd anyagokat, semlegesítik a káros vegyszereket, és fertőtlenítenek a baktériumok és más mikroorganizmusok elpusztításával.

A vízkészlet fertőtlenítésének egyik olcsó és hatékony módja az UV fénnyel történő besugárzás. Köztudott, hogy a 250 és 270 nanométer közötti hullámhosszú UV-fény (UV-C vagy UVC sáv) rendkívül hatékonyan elpusztítja számos baktériumfajt, penészspórákot, vírusokat és más mikroorganizmusokat. Az UV-fény károsítja a DNS-t a mikroorganizmusok sejtjeiben, ami mutációkhoz és végső sejthalálhoz vezet. Az UV-sugárzás ilyen módon történő víztisztítása népszerű az európaiak körében, akik évtizedek óta tudnak róla. Használata az Egyesült Államokban az 1990-es évek elején kezdődött, és egyre elterjedtebbé válik, különösen az ivóvíz mikroorganizmusok általi szennyeződése miatt, több mint 100 embert ölt meg , 1994-ben pedig Las Vegasban, amely 43 ember halálát okozta: valamint az E. coli járványok New York állam északi részén egy megyei vásáron 1999-ben, amelyekben ketten, 2000-ben pedig Walertonban (Kanada, Ontario államban) hét ember halt meg. Minden esetben száz- és százezrek betegedtek meg.

 A tipikus UV-víztisztító rendszerek a víznek egy olyan edényben történő mozgásán alapulnak, amely UV-lámpát tartalmaz, amely úgy van elhelyezve, hogy a tengelye a víz áramlásával azonos irányban legyen. Ez biztosítja a víz maximális kitettségét a lámpatesten áthaladó UV-sugárzásnak. Az ilyen típusú tisztítóberendezések közül sok nyomás alá helyezést igényel, hogy elősegítse a víz átáramlását az eszközön. Néhányan azonban nem támaszkodnak a nyomásgyakorlásra. Ehelyett a gravitációt használják elsődleges eszközként a víz átmozgatására a rendszeren. Ez különösen fontos a kevésbé fejlett országokban, ahol a vízellátás kisebb telephelyekből állhat, sok különböző helyen. Ezeknek a rendszereknek a kialakítása jellemzően áramlási tartályból, UV (germicid) lámpából, elektronikus előtét és automatikus elzárószelep, amely megakadályozza a víz áramlását, ha a lámpa nem működik. Ez az egyszerű kialakítás azt jelenti, hogy a felhasználó gazdaságos módon tisztíthatja vízkészletét, amely nagyon kevés karbantartást igényel, és az energia töredékét használja fel más fertőtlenítési módszerekhez, például a desztillációhoz képest.

 

Az UV előnyei

Az ilyen típusú UV-víztisztító rendszer használatának néhány előnye az egyszerűség, a hordozhatóság és a megfizethetőség. Ezen előnyök megvalósítása érdekében az UV-tisztító rendszer megfelelő méretű és teljesítményű lámpát tartalmaz, amely megfelelő hullámhosszúságú fényt állít elő, és egy elektronikus előtétet működtet. Az elektronikus előtét fontos szerepet játszik abban, hogy a lámpa mennyi UV-sugárzást generál. Az adagolás az UV hullámhossz, intenzitás és idő függvénye. A lámpa fényintenzitása arányos a rajta átfolyó elektromos árammal, és befolyásolja a működési frekvencia is. Mindkét paramétert az elektronikus előtét vezérli. Mivel sok víztisztító rendszer hordozható, néha akkumulátorról kell táplálni, nem pedig a tipikus váltóáramú forrásból, azaz a 220 voltos aljzatból. Az elektronikus előtétnek alkalmasnak kell lennie az e követelménynek megfelelő alkalmazásokhoz. Néhány egyéb tulajdonság, amelyet a felhasználók elvárhatnak az elektronikus előtéttől, a kis fizikai méret, a hosszú élettartam és a nagy hatékonyság.

 

Legalább egy sor elektronikus előtét segíthet ezeknek a követelményeknek a teljesítésében. Sokféle baktériumölő lámpát képes működtetni számos különböző tápfeszültségről, beleértve az AC és DC (akkumulátor) forrásokat is. Sok modell kompakt méretű, és könnyen beépíthető a legtöbb kialakításba. Valószínűleg a termékcsalád egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy szinte minden modell testreszabható egy adott lámpához, hogy különböző szintű UV-sugárzást generáljon. Egyes esetekben az új vagy speciális lámpákhoz új előtét kialakításra van szükség. Ilyen esetekben a mérnökök gyakran olyan terveket készíthetnek, amelyek megfelelnek vagy meghaladják az ügyfelek igényeit.

Amint az előző bekezdésben említettük, a testreszabás elsődleges szempont lehet, mivel a különböző rendszerek eltérő szintű UV-sugárzást igényelhetnek ugyanabból a lámpából. Ez a legtöbb elektronikus előtétgyártónál nem lehetséges, mivel általában nagy mennyiségű gyártást igényelnek termékeik bármilyen változtatásának vagy testreszabásának igazolásához. Ez egy jó példa arra, hogy az elektronikus előtétek sorozata hogyan tud rugalmasságot biztosítani a speciális vásárlói igények kielégítésére. Ezen egységek egyes vásárlói UV-tisztító termékeket szállítanak. Például a Philips Ultraviolet, a Cannon Environmental Technologies és a Photon Technologies mind nemrégiben használták ezeket a termékeket. Sokan közülük olyan terméket használnak, amely magas szintű UV-sugárzást generál a levegő vagy a víz tisztítására egyenáramú tápegységről származó baktériumölő lámpa működtetésével.

 

 

 (2)    0

A hozzászólást rögzítettük
Haggy üzenetet
Nem írhatsz megjegyzést, mert nem vagy bejelentkezve ügyfélként

Facebook komment