Útmutató az ivóvíz utókezelési technológiákhoz háztartási használatra!

Útmutató az ivóvíz utókezelési technológiákhoz háztartási használatra!

  admin

 (0)    0

  EgészségEgészséges életmód  

Útmutató az ivóvíz utókezelési technológiákhoz háztartási használatra!

 

Bevezetés:

Ez a dokumentum útmutató a háztartási vízkezeléshez, nem pedig ajánlás. A háztartási vízkezelő rendszer telepítése előtt konzultáljon a helyi egészségügyi osztály környezet-egészségügyi tanácsadóval.

 

Szűrés:

A szűrés olyan fizikai folyamat, amely akkor következik be, amikor folyadékok, gázok, oldott vagy szuszpendált anyagok tapadnak egy abszorbens közeg felületére vagy pórusaiba.

A szennyeződések szűrése nagymértékben függ a szennyezőanyag mennyiségétől, a szennyező részecske méretétől és a szennyező részecske töltésétől. A háztartás vízigényétől függően a szűrés előtti előkezelés magában foglalhatja a központi vízszűrő alkalmazása, valamint egyéb előkezelési eljárásokat a szűrő membránfelületének védelme érdekében.

 

Mikroszűrés:

A mikroszűrő szűrő pórusmérete körülbelül 0,1 mikron (a pórusméret tartomány szűrőnként 0,02 mikron és 5 mikron között változik).

A mikroszűrés nagyon hatékony az állati jellegű egysejtűek (például Cryptosporidium, Giardia) eltávolításában.

A mikroszűrés mérsékelten hatékony a baktériumok (például bélrendszeri fertőzés, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában.

A mikroszűrés nem hatékony a vírusok (például Enteric, Hepatitis A, Norovirus, Rotavirus) eltávolításában:

A mikroszűrés nem hatékony a vegyszerek eltávolításában.

 

Ultraszűrés:

Az ultraszűrő szűrő pórusmérete körülbelül 0,01 mikron (a pórusméret tartomány szűrőnként 0,001 mikron és 0,05 mikron között változik; a molekulatömeg-levágás (MWCO) 13 000 és 200 000 dalton között van). A dalton az atomok és molekulák tömegének meghatározására használt mértékegység.

Az ultraszűrő szűrők méret, súly és töltés alapján távolítják el a részecskéket.

Az ultraszűrés nagyon hatékony az egysejtű mikroorganizmus eltávolításában.

Az ultraszűrés nagyon hatékony a baktériumok (például Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában:

Az ultraszűrés mérsékelt hatékonysággal távolítja el a vírusokat (például Hepatitis A, Norovirus, Rotavirus):

Az ultraszűrésnek alacsony a hatékonysága a vegyszerek eltávolításában.

Nanoszűrés:

A nanoszűrés szűrő pórusmérete körülbelül 0,001 mikron (a pórusméret tartomány szűrőnként 0,008 mikron és 0,01 mikron között változik; a molekulatömeg-levágás (MWCO) 200-2000 dalton) A nanoszűrő szűrők méret, súly és töltés alapján távolítják el a részecskéket

A nanoszűrés nagyon hatékony az az állati jellegű egysejtűek (például Cryptosporidium, Giardia) eltávolításában.

A nanoszűrés nagyon hatékony a baktériumok (például Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában.

A nanofiltráció nagyon hatékonyan távolítja el a vírusokat (például Hepatitis A, Norovirus, Rotavirus).

A nanoszűrés mérsékelten hatékony a vegyszerek eltávolításában.

 

Fordított ozmózis szűrés:

A fordított ozmózisos rendszerek olyan eljárást alkalmaznak, amely megfordítja a víz áramlását az ozmózis természetes folyamatában, így a víz egy töményebb oldatból egy félig áteresztő membránon át hígabb oldatba kerül. Az elő- és utószűrőket gyakran magával a fordított ozmózisos membránnal együtt építik be.

A fordított ozmózis szűrő pórusmérete körülbelül 0,0001 mikron.

A fordított ozmózisos rendszerek nagyon hatékonyak az az állati jellegű egysejtűek (például Cryptosporidium, Giardia) eltávolításában.

A fordított ozmózis rendszerek nagyon hatékonyak a baktériumok (például Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában.

A fordított ozmózis rendszerek nagyon hatékonyak a vírusok (például, hepatitis A, norovírus, rotavírus) eltávolításában.

A fordított ozmózis rendszerek eltávolítják a szokásos kémiai szennyeződéseket (fémionok, vizes sók), beleértve a nátriumot, kloridot, rezet, krómot és ólmot; csökkentheti az arzént, fluoridot, rádiumot, szulfátot, kalciumot, magnéziumot, káliumot, nitrátot és foszfort.

 

Desztillációs rendszerek

A desztillációs rendszerek a vizet forráspontig melegítik, majd összegyűjtik a kondenzálódó vízgőzt és sok szennyeződést hátrahagynak.

A desztillációs rendszerek nagyon hatékonyak az az állati jellegű egysejtűek (például Cryptosporidium, Giardia) eltávolításában.

A desztillációs rendszerek nagyon hatékonyak a baktériumok (például Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában.

A desztillációs rendszerek nagyon hatékonyak a vírusok (például hepatitis A, norovírus, rotavírus) eltávolításában.

Értelmezés:

Giardia:

A Giardia egy olyan egysejtű, amely vízben, állati székletben fordul elő, s a vezetékes ivóvíz klórozása sem pusztítja el. Az emberi szervezetben viszonylag könnyen megtelepedik, és az esetek egy részében, felnőtteknél nagyjából felében, gyermekekben még ennél is nagyobb arányban okoz hasmenést.

 

Shigella:

A Shigella baktériumok nemzetségébe tartozó négy baktériumfaj okozta vérhas súlyos hasmenéssel járó fertőző betegség. Ezek a kórokozók savas környezetnek való ellenállóképességük miatt a legfertőzőbb kórokozók közé sorolandók, akár már kis mennyiségben is képesek betegséget okozni.

Campylobacter:

A Campylobacter-fertőzést vagy campylobakteriózist a Campylobacter baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok okozzák leggyakrabban a hasmenéses betegségeket az Egyesült Államokban. Hazánkban pedig ez a fertőzés fordul elő leggyakrabban a nyári hónapokban.

 

Cryptosporidium:

A megbetegedést egy apró egysejtű parazita, a Cryptosporidium okozza. A fertőzés egészséges immunrendszerű embereknél hasmenéssel jár, legyengült immunrendszer esetében viszont – kezelés nélkül – akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A fertőzést az „utazók hasmenésének” is szokták nevezni, mivel a parazita gyakran fertőzött víz (patak, tó, forrás) fogyasztásával terjed.

 (0)    0

A hozzászólást rögzítettük
Haggy üzenetet
Nem írhatsz megjegyzést, mert nem vagy bejelentkezve ügyfélként

Facebook komment