Fordított ozmózis víztisztító bekötési és hibaelhárítás útmutató!

Fordított ozmózis víztisztító bekötési és hibaelhárítás útmutató!

  admin

 (0)    0

  A víz minden élet alapjaEgészséges életmódEgészségVíztisztítókról amit tudni kell  

Fordított ozmózis víztisztító bekötési és hibaelhárítás útmutató!

Fordított ozmózis (RO) víztisztító helyes működésének ellenőrzése, hibaelhárítása,
segítségnyújtás.

A RO víztisztító helyes működésének alapfeltétele a megfelelő hálózati víznyomás. Nyomásfokozó nélküli víztisztítóknál 3-7 bar, míg nyomásfokozóval ellátott típusoknál 1-7 bar a megengedett hálózati víznyomás.

Optimális víznyomás a víztisztító hatékony működéséhez: 4-5
bar.

Túl magas hálózati víznyomásnál (6-7 bar) felett nyomáscsökkentő szelep alkalmazása javasolt vagy a vízhálózaton, vagy a víztisztító

előtt!


Két legfontosabb ellenőrzés beszerelés/beüzemelés után:

A víztisztító főelzáró csapjának nyitott állapotában zárja el a víztartály kék elzáró karját, majd nyissa ki a tisztavíz csapot.
A csapból
összefüggő, 1-3 mm vastag vízsugárban kell folyni a frissen termelt víznek. Ha csak csepeg, vagy nem függőleges a vízsugár, valószínűleg nem kap elég nyomást a víztisztító!
Ha túl vastag a vízsugár, akkor nem lett a membránszűrő behelyezve.

Következő lépésként zárja el a tisztavíz csapot! Ekkor egy kis idő elteltével meg kell szűnni a szennyvíz kifolyásának!
A szennyvíz
elvezetéséhez csatlakozó csőnek be kell kötve lennie a szennyvízlefolyóba!


Ha normál üzemelési körülmények közben a készülék nem ad vizet, vagy kevés vizet ad:

  • Ellenőrizze, hogy a víztisztító főelzáró csap karja a cső irányába mutat-e, tehát nyitva van-e teljesen!
  • Ellenőrizze, hogy a tartályon lévő elzáró csap karja a cső irányába mutat-e, tehát nyitva van-e teljesen!
  • Ellenőrizze, hogy van-e víz a vízhálózatban!
  • Nyomásfokozós változat esetén ellenőrizze, hogy a készülék csatlakoztatva van-e az elektromos aljzathoz, illetve van-e áram az aljzatban!
  • Ellenőrizze, hogy valamelyik előszűrő nincs-e eltömődve (azaz átfolyik-e a víz rajtuk)! Eltömődés esetén, cserélje ki az elhasználódott szűrőt!
  • Ellenőrizze, hogy a membrán nincs-e eltömődve (azaz átfolyik-e a víz rajta)! Eltömődés esetén, cserélje ki az elhasználódott szűrőt, szűrőket!
  • Ellenőrizze, hogy valamelyik utószűrő nincs-e eltömődve (azaz átfolyik-e a víz rajtuk)! Eltömődés esetén, cserélje ki az elhasználódot szűrőt!


Szivárgás: időnként ellenőrizze a víztisztító szigeteléseit a csatlakozásoknál, mert előfordulhat, hogy a hálózati víznyomást megnövelik (pl. nyáron, nagy melegben), és ez szivárgást okozhat.
Amennyiben a víztisztító szivárog valahol, mindenképpen meg kell találni a szivárgás
helyét, okát. Esetleges szivárgás által okozott károk elkerülésére alkalmazzon szivárgás érzékelőt a víztisztítóban! A terméket keresse az ajánlataink között mely megóvhatja a vízelfolyás okozta kártól.
                                                   
Mi a teendő, ha a víztisztító szivárog valahol:

Bármilyen szivárgás esetén zárja el a víztisztítóba érkező vizet víztisztító főelzáró csap
karjával (zárt állapotban a kar merőleges a csőre)! Zárja el a tartályon lévő elzáró csapot is, majd nyissa ki a pulton lévő tisztavíz csapot! Ha a főelzáró csapot és a víztartály elzáró csapját is jól zárta el, akkor a tisztavíz csapból csak pár másodpercig folyhat a víz. Ekkor a vízszivárgásnak rögtön meg kell szűnnie. Nyomásfokozós gép esetén áramtalanítsa a szivattyút, áramtalanítsa az UV-lámpát, majd hárítsa el a szivárgás okát, ellenőrizze, és szükség esetén cserélje a szigeteléseket/tömítéseket, vagy ha megrepedt egy alkatrész, cserélje azt ki, vagy hívja a víztisztító értékesítőjét vagy a szerelőt!

Nem áll el a szennyvíztermelés. Reggel (ekkor a víztartály tele kell, hogy legyen vízzel), mielőtt kinyitná a víztisztító tisztavíz csapját első alkalommal, figyelje meg, hogy az alábbiak egyikét tapasztalja-e: a gépre téve kezét remegést érez vagy a gép hangot ad (cicereg), berezonál vagy a mosogató lefolyójában csurgást hall (legbiztosabb, ha a szennyvízbilincsből kihúzza a fekete csövet és megnézi, folyik-e a víz) vagy a gép főelzáró csapját hidegnek érzi (azaz, folyamatosan átfolyik-e rajta a víz)?
Ha fentiek valamelyikét tapasztalja, akkor nagy valószínűséggel a gép egyik szelepe beragadt.


A szennyvíztermelés tele tartálynál sem áll el.

Ebben az esetben zárja el a víztisztítóba érkező vizet a gép főelzáró csapjával, majd várjon pár percet. A szelep ki fog pattanni és a
továbbiakban már jól fog működni! Nyissa vissza a főelzáró csapot! Ha ez nem szünteti meg a jelenséget, akkor nyomás alatt (főelzáró csap nyitva!), nyitott tisztavíz csap mellett, döntse oldalra (jobbra és balra is) 90°-ban a víztisztítót, így a hibát okozó légbuborék valószínűleg elmozdul és távozik a rendszerből. Ha a jelenség ezek után sem szűnik meg, hívja a víztisztító értékesítőjét vagy a szerelőt!


Megjegyzés: ezt a vizsgálatot érdemes hetente megismételni!

Ha a készülékből kijövő víz íze vagy szaga megváltozott: egymás után két alkalommal engedje le a víztartály teljes tartalmát a pulton lévő tisztavíz csap kinyitásával. Ha kiürült a víztartály (a tisztavíz csapból egészen vékony sugárban folyik a víz), zárja el a tisztavíz csapot és hagyja, hogy feltöltődjön a víztartály vízzel! Ha továbbra sem megfelelő a víz minősége, cserélje ki a szűrőket újra és végezze el a víztisztító fertőtlenítését.


Túl sokáig töltődik a víztartály.

A víztartály feltöltődési ideje víznyomástól függ, optimális esetben (4-5 bar víznyomásnál) ez 1-1,5 óra. Ha

ennél jóval hosszabb ideig töltődik fel a víztartály, akkor első körben ellenőrizze, hogy mekkora a hálózati víznyomás! Ha túl kicsi, 3 bar alatti a víznyomás, alkalmazzon nyomásfokozót a víztisztítón! Ha 3 bar feletti a hálózati víznyomás, akkor következő lépésként ellenőrizze, hogy nincs-e valamelyik szűrő eltömődve (C. pontnál leírtak szerint)!


Heti rendszerességgel ellenőrizze a készülék szivárgásmentességét.
Kísérje figyelemmel az 1. szűrési lépcső átlátszó
szűrőházban lévő szűrőbetét állapotát! Ha ennek színe sötétbarna, akkor cseréje szükséges mindenképp, attól függetlenül, hogy elérte-e már a 6-12 hónap élettartamot, vagy sem.

Amennyiben nem sikerült rövid útmutatónkkal egy hibát elhárítani, kérjük, hívjon szerelőt!

                     
Hírlevél!!

E-mail cím:*
Név:*

 (0)    0

A hozzászólást rögzítettük
Haggy üzenetet
Nem írhatsz megjegyzést, mert nem vagy bejelentkezve ügyfélként

Facebook komment