Fertőtlenítőszer árusítása a lakosság számára

Fertőtlenítőszer árusítása a lakosság számára

  admin

 (0)    0

  Egészséges életmódEgészségVíztisztítókról amit tudni kell  

Fertőtlenítőszer árusítása a lakosság számára

 

A fertőtlenítést a kezelés minimális szintjének kell tekinteni azok számára, akik magán vízellátásra támaszkodnak hordozható vízszükségleteik kielégítésére. Furcsa módon gyakran nem az. Az ultraibolya (UV) technológia az egyik leghatékonyabb, legkényelmesebb és legolcsóbb megoldás a hatékony fertőtlenítéshez.

 

Néhány évvel ezelőtt hány kanadai hallott az E. coliról, a cryptosporidiumról vagy a Giardiáról ? Ma ezek a vízben terjedő baktériumok és paraziták majdnem olyan jól ismertek, mint a gyermekbénulás, a tífusz, a kolera és a hepatitis egy korábbi generáció számára. A vízben terjedő mikroorganizmusok súlyos betegségeket okozhatnak, ha ivóvizünket szennyezik.

 

A közelmúltban Walkertonban (Ontario állam) és North Battlefordban (Saskatchewan) lezajlott szennyezett ivóvíz-tragédia, valamint a világ más részein kitört hasonló járványok sokunkat megtanítottak arra, hogy ne vegyük természetesnek ivóvizünk tisztaságát. Ez különösen igaz azokra, akik nem férnek hozzá a városi vízkezelő rendszerhez a napi vízszükségletünk fedezésére.

Az ügyfelek meggyőződve arról, hogy biztosítani kell ivóvizük biztonságát, tudni akarják, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Az egyik rendkívül megfelelő kezelési módszer az ultraibolya (UV) fertőtlenítő rendszer alkalmazása. A vízkezeléssel foglalkozó kereskedők azonban segíthetnek abban, hogy az ügyfelek magabiztossá váljanak végső döntésükben (és a kereskedő professzionalizmusában és őszinteségében) azáltal, hogy elmagyarázzák a különféle lehetőségek előnyeit és hátrányait, köztük a palackozott víz, klórozók, ózonozók, szűrők, lepárlók előnyeit és hátrányait. és felforraljuk a vizet.

Számos kritérium alapján lehet értékelni a lehetséges megoldásokat. Sokan szabványosak többek között a vásárlási döntések hatékonysága, költsége és kényelme szempontjából. Az egyik kritérium, amelyet néha figyelmen kívül hagynak, az, hogy az egyes lehetőségek teljes házat jelentenek-e vagy sem. Túl gyakran az emberek csak az ivóvizükre összpontosítanak, ha az alulmosó lehetőséggel rendelkeznek. Mégis fontos, hogy az otthonban használt összes vizet fertőtlenítsük – fürdéshez, fogmosáshoz, mosogatáshoz, főzéshez és egyéb célokra.

 

UV fertőtlenítés

Az UV-fertőtlenítést az 1970-es évek vége óta használják a vízkezelésben, és ez költséghatékony, megbízható módszer gyakorlatilag az összes vízben terjedő mikroorganizmus elpusztítására. A víz fertőtlenítésére az UV-rendszerek speciális lámpát használnak. Kényelmes, környezetbarát, és az egész házra kiterjedő megoldást kínál minden lakossági igényre – ivóvíz, személyi higiénia, főzés és egyéb célokra. A víz íze nem változik, és nem keletkeznek káros melléktermékek. A karbantartás általában csak éves lámpacserét és hüvelytisztítást igényel.

 

Palackos víz

A palackozott víz nem kezelési lehetőség, hanem inkább kezelési lehetőség, mivel egyesek úgy vélik, hogy a vásárlás elfogadható módja a rossz vagy gyanús víz kezelésének. Bizonyos szempontból kényelmes, másokban nem. A palackok bármelyik helyi élelmiszerboltban megvásárolhatók; ezeket azonban haza kell szállítani, és végül újra kell hasznosítani. Természetesen gyakran szállítanak palackozott vizet. A két legfontosabb ok, amiért a biztonság miatt aggódó magánvízszolgáltatók a palackozott vizet választják, a könnyű döntéshozatal (nincs szükség a berendezések ismereteire), valamint az alacsony kezdeti befektetés. Míg a palackozott víz alacsony előzetes költsége fontos tényező, a kumulált költség magas lehet.


Klórozók

A klórozók klórt adnak a tartályban tárolt vízhez, elegendő érintkezési időt biztosítva a káros mikroorganizmusok elpusztításához. Ezek a rendszerek rendszeres vegyszervásárlást és kezelést igényelnek, és hajlamosak lehetnek karbantartási problémákra. A klór hatásos a legtöbb baktérium és vírus ellen, de nem a Cryptosporidium ellen. Ez fontos szempont, mivel ez a parazita okozott a közelmúltban széles körben elterjedt megbetegedést, 14 000 embert North Battlefordban, Saskatchewanban, és 104 ember halálát Milwaukee-ban 1993-ban. Ezenkívül érzékeny bizonyos potenciálisan rákot okozó fertőtlenítési melléktermékekre ( DBP-k) szerves anyagokat, nevezetesen trihalogén-metánokat (THM-eket) és halogén-ecetsavat (HAA-kat) tartalmazó vizekben.


Ózonátorok

Az ózonozás, mint az UV, nagyon hatékony fertőtlenítőszer. Az ózon azonban problémás lehet, mert bár rövid felezési ideje van, illékony vegyi anyag lehet, ezért fokozott figyelemmel kell kísérni. Leggyakrabban önkormányzati és kereskedelmi/ipari alkalmazásokban használják, bár néhány praktikus lakossági rendszert fejlesztettek ki. A klórhoz hasonlóan a bromidiont tartalmazó DBP-bromát vizekben is van.


Szűrők

A szűrők költsége és teljesítménye igen eltérő. A legtöbb nem túl drága, és könnyen telepíthető, de nem hatékonyak sok vízben terjedő mikroorganizmus ellen. Ezek a szűrők arra szolgálnak, hogy eltávolítsák a vízből az üledéket, az ízt és a szagokat. Eltávolíthatják a kórokozókat, bár nem úgy tervezték őket, hogy eltávolítsák azokat elegendő mennyiségben (általában 99,99 százalékos vagy 4 log csökkenést kell elérni bármely fertőtlenítő rendszerrel). A szűrők az egész háztartásban is kezelhetik a vizet.
A szűrőteljesítmény szélsőséges részét a fordított ozmózisos (RO) tisztítórendszerek jelentik, amelyek általában csak a magas költségük miatt praktikusak a felhasználási helyeken. Ennek ellenére az RO-rendszerek nem immunisak a baktériumok elszaporodásával szemben, és a legyengült immunrendszerűek számára kezelés utáni fertőtlenítő rendszerre lehet szükség. Egyes gyártók termékeik részeként kínálnak ilyen rendszert. Bár a karbantartás egyszerű, az elő- és utószűrőket rendszeres cserére van szükség, és a membránokat két-négy évente kell cserélni.

 

Lepárlók

A lepárlók a víz felforralásának és a nemkívánatos szennyeződések hatékonyabb és kényelmesebb eltávolításának a módját jelentik, mint egy edényben a tűzhelyen. Ennek ellenére energiaigényesek, és nem biztosítanak azonnal fogyasztható vizet (azaz hideget). Nem egy egész házra szóló megoldás.

 

Forralás

A víz forralása szinte előzetes költség nélkül lehetséges, bár az energiafelhasználás összeadódik. Ennél is fontosabb, hogy a forrásban lévő víz nagyon munkaigényes és kényelmetlen, mivel nem termel azonnal fogyasztható vizet. Inkább koncentrálhat, hogy eltávolítson néhány illékony szennyeződést. A lepárlókhoz hasonlóan a forrásban lévő víz sem megoldás az egész házban.

  

Lehetőségek mindenhol

A fogyasztói tudatosság növekszik. Egyre nő az elvégzett vízvizsgálatok száma, egyre többen tesznek megelőző intézkedéseket. Ennek ellenére a fogyasztói magatartás néha bátorítást igényel. Nem arról van szó, hogy az emberek nem törődnek eléggé a családjukkal. Tudásuk vagy érvelésük hibáit egyszerűen orvosolni kell. Meg kell érteniük a veszélyeket, és be kell látniuk, hogy proaktív intézkedések nélkül nem biztos, hogy biztosítható a biztonságuk. Ezt nem feltétlenül a félelemre összpontosító értékesítési prezentáción keresztül kell megtenni, hanem inkább olyanon, amely a kezelt víz pozitív egészségügyi előnyeit hangsúlyozza. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a fent említett technológiák kombinálása pragmatikusabb, többrétegű megoldás a vízkezelésre, hogy bárki egyenként. Az UV sugárzás hozzáadása a keverékhez pedig még nagyobb biztonságot nyújt. Valójában az UV (mint az RO) általában magában foglalja az előszűrést (UV301~501 ), így a teljes csomag többrétegű megoldás.

  

Következtetés

Végső soron minden privát vízellátást igénybe vevő vásárlónak lépéseket kell tennie annak biztosítására, hogy vízellátása mindenkor biztonságos legyen. Ezen ügyfelek közül sok már a piacon van, és szűrőket, lágyítókat, sót, szivattyúkat és egyéb berendezéseket és kellékeket vásárol. A jól képzett képviselőnek képesnek kell lennie arra, hogy tömören átadja azt az üzenetet, hogy van ok az aggodalomra, és hogy egy eseményre utólag reagálni nem éri meg a kockázatot, különös tekintettel az elérhető lehetőségek megfizethetőségére és kényelmére. E fertőtlenítési lehetőségek közül sok szempontból a leghatékonyabb, legkényelmesebb és legolcsóbb az UV-rendszer.

 

 

 (0)    0

A hozzászólást rögzítettük
Haggy üzenetet
Nem írhatsz megjegyzést, mert nem vagy bejelentkezve ügyfélként

Facebook komment