Vízminőség problémákSzámos olyan dolog van az életben, amelyet magától értetődőnek tartunk.
A víz nagyon gyakran ezek közé tartozik. Mindannyian használjuk ezt a létfontosságú folyadékot, a legáltalánosabb anyag a földön, minden nap találkozunk vele.
Azonban a víz, amelyet főzésre, ivásra és számtalan más feladatra használunk, gyorsan felkeltené a figyelmünket, ha valamilyen probléma merülne fel.
A jelentős problémák legtöbbször esztétikai jellegűek. Bár nem tekinthető károsnak az egészségre, ezek befolyásolják a víz színét és ízét, ez nem vehető normális jelenségnek. Ezért fontos ezeknek a vízminőségi problémáknak a kezelése. Olyan kérdések, mint az íze és a szaga, a színe és a zavarossága (homályosság), mind esztétikai vízproblémák, és viszonylag egyszerű megoldásokkal kezelhetők.
A problémák kezelésére először meg kell vizsgálni a forrásukat. A víz mint ismert univerzális oldószer. Mielőtt eléri a fogyasztó csapját, sokféle anyaggal érintkezik, például gázokkal, ásványi anyagokkal és szerves, szervetlen anyagokkal. A víz felveszi ezeket az anyagokat, és sajnos egyesek rossz ízt, szagot, színt adnak a víznek és zavarossá teszik a fogyasztó számára.

1,-Zavarosság: homályosság

Egy valamikor a legtöbb fogyasztó találkozott olyan vízzel, amely homályos vagy zavaros. Ez a jellemző a zavarosság miatt következik be, finom eloszlású szilárd részecskék jelenléte a vízben. Ezek a részecskék lehetnek szervetlen ásványi anyagok, amelyek nem oldódnak, vagy olyan szerves anyag, amelyet feloldott, amikor a víz a talajon keresztül áthalad. A részecskéken a fénysugarak szétszóródnak és ezek okozzák, ami felhős megjelenést kölcsönöz a víznek.
Annak ellenére, hogy a zavarosság a szervetlen vagy szerves anyagok lebomlása miatt következett be, a fürdő, mosogató, mosóvíz vagy ivóvíz elszíneződését okozhatja. A szervetlen zavarosság csiszolóhatást okozhat a vízvezeték-rendszerekben, és fizikai kopást vagy korróziót okozhat a csövekben és szerelvényekben. A zavarosság leggyakrabban olyan csapoknál fordul elő, amelyek forrása a tavakból, patakokból vagy tavakból származó felszíni víz.

2,-Íz és szag:

Egy másik olyan probléma, amely gyorsan felkeltheti a fogyasztó figyelmét, kifogásolható ízek vagy szagok a vízben. Ez a két érzék úgy tűnik, hogy egyformán működik, ami megnehezíti az íz és a szag elválasztását.
Az állami rendszerek közös jellemzője a klór íz és szaga, ami gyakran nagyon észrevehető. Számos lakossági vízrendszert a klórtartalmú vízzel fertőtlenítik. Bár ez fontos lépés a víz kezelésében, mert elpusztítja a betegségeket előidéző baktériumokat és a vízben jelen lévő egyéb káros organizmusokat, Kétségtelen, hogy a fertőtlenítési kezelési folyamatból származó felesleges klór a kifogásokat okozhat a vízízén.
Más esetekben a magas ásványi koncentrációjú víz kellemetlen sós ízű lehet, és a fémes íz keletkezhet a magas mangán jelenléte miatt.
Sok ember találkozott olyan vízzel, amely hidrogén-szulfidgázt tartalmaz, ami kifogásolható szagot okoz. Az úgynevezett "kénvíz" nemcsak a kellemetlen "rothadt tojás" szagot hozza létre, hanem korróziót is okoz a vízvezetékekben. Még a nagyon alacsony koncentrációjú hidrogén-szulfid is érzékelhető az erős irritáló szaga miatt.
A különböző íz- és szagállapotokat a szerves anyag vízben való jelenléte okozza. Még akkor is, ha a szerves anyag mennyisége nagyon alacsony, szokatlan ízek és szagok találhatók.
Fontos megjegyezni, hogy az íze és szaga befolyásolja az ivóvizet, valamint a vízzel készített ételeket és italokat.

3,-Szín:

Egy másik nagyon észrevehető vízprobléma a szokatlan szín, ami a vizet kellemetlenné teheti az ivásra.
Néhány otthoni vízellátásban sárgás színű lehet. Ez a színállapot szerves természetű, de nem jelent egészségügyi veszélyt.
Ez a színezés azokban a régiókban történik, ahol a víz áthalad a mocsarakon, és a tőzeges talajon keresztül folyik. Valószínűleg azokban a régióiban található gyakrabban ahol a felszíni vízellátásban és a sekély mélységű kutakban.
Gyakran előfordul, hogy az elszíneződés egy pohár vízben nem látható, de gyakran észrevehető, amikor vizet engednek a fürdőkádban. A kád fehér háttere a legkisebb elszíneződést is kiemeli.
Súlyosabb színelváltozást okozhat a vas jelenléte a vízben. A vas típusától és állapotától függően előfordulhat, hogy a víz élősszőr sötét majd utána világos amikor az üledék leül a pohár aljába. A kicsapódott vastartalmú víz vöröses színű vagy vörös csíkot hagy a pohár vagy az edény szélén, de elszínezi a mosott ruhákat is. A magas vastartalmú víz fogyasztását a lakosság sem kedveli mert ha nem is egészségtelen, de esztétikailag nem fogyasztható.

4,-Kezelés:

Ha a fogyasztó otthonában lévő víz ilyen zavarossággal, ízzel, szaggal vagy színnel kapcsolatos problémákat okoz, akkor mit lehet tenni? Szerencsére számos olyan termék létezik, amely közvetlenül telepíthető az otthonokban a problémák kezelésére.
Az ilyen esztétikai problémák nagy részének csökkentésében hatékony eljárás egy aktívszénszűrő alkalmazása . Ezeket a szűrőket kifejezetten a szilárd részecskék víz eltávolításának céljából tervezték. Az aktívszén egy egyedülálló anyag, amely ismert abban, hogy képes felszívni oldott szerves vegyületek és bizonyos gázok. Ez a tulajdonság különösen alkalmas a vízkezelésre, és lehetővé teszi finom szűrőként való alkalmazását, amely szilárd részecskéket képes megfogni, de lehetővé teszi a víz áthaladását. Az aktívszénszűrők háromféle formában kaphatók: szilárd blokk, bevont és granulátum.
A szénszűrők közvetlenül csatlakoztathatók a csaphoz, vagy a mosogató alá helyezhetők. Az egész ház szűrőrendszernek is alkalmazható szín, íz és szagproblémák esetén.
A legtöbb íz és szagprobléma csökkenthető aktívszénszűrő használatával. A túlzott mennyiségű klór íz- és szagproblémájának elkerülése érdekében például sok fogyasztó telepít egy szűrőt a konyhai mosogatóhoz. A szűrő eltávolítja a felesleges klórt, és ízletes tiszta vizet biztosít a főzéshez és iváshoz.
A hidrogén-szulfid vízben való problémája sokkal összetettebb, mint sok más szagprobléma. Ha a hidrogén-szulfid koncentrációja nagyon alacsony, akkor aktívszénszűrőt lehet használni. Nagyobb koncentrációk esetén a valószínűleg hatékonyabban kell megoldania a problémát. Magas koncentrációjú hidrogén-szulfid esetén valószínűleg a legjobb megoldás az aktívszén-granulátummal történő víztisztítás. A klór potenciálisan káros, és gondosan kell kezelni. A vízminőségi problémával forduljon szakemberhez.

5,-Megoldás(RO):

Egy másik, az otthonban szokásos vízkezelési technika egy fordított ozmózis víztisztító (RO). Ebben a folyamatban a kezelendő vizet félig áteresztő membránon keresztül préselik a vizet, ami kiszűri a vízben lebegő szennyező anyagokat. A membrán lehetővé teszi a tisztított víz áthaladását a tartályba, ahol ezután a fogyasztó rendelkezésre áll. A RO hatásos fémes ízű víz kezelésére, valamint számos más egészségszennyező anyag csökkentésére.
A desztillációt gyakran használják vízkezelésre is. A desztillációs rendszer felemeli a vízhőmérsékletet forrásig. A víz gőzzé válik, így a benne oldott szennyeződések, mikroszkopikus szilárd anyagok, mikroorganizmusok és szerves anyagok maradnak. A tiszta vízgőz belép egy kondenzátorba, ahol lehűl, és visszatér folyékony állapotába. Ez a folyamat tökéletesen, tiszta vizet eredményez megkülönböztető tisztasággal.
Az alacsony vagy mérsékelt oldott vasmennyiség okozta színproblémák esetén a háztartási vízlágyító eltávolíthatja a szennyeződést.

Mielőtt vásárolna egy terméket, váljon képzett fogyasztóvá.

Határozza meg, hogy vízzel milyen kapcsolatos problémája van és ahhoz megfelelő víztisztító berendezést válasszon.

Ellenőrizze a termék teljesítményét, karbantartását és garanciáját.

Amennyiben önnek is problémája van az ivóvízzel akkor ne habozzon!